dimecres, 3 d’agost del 2011

Vilafranca del Pendès i Colla Vella dels Xiquets de Valls: històries, vivències i complicitats



Ahir dia 2, i en plena celebració de la Firagost a Valls, el Local Social de la Colla Vella dels Xiquets de Valls va acollir la presentació del llibre “Cent anys de castells (1876-1976). Entorn de la Família Cusiné de Vilafranca del Penedès”.

L’acte, que vaig tenir l’honor d’introduir com a President de la Colla Vella, va ser conduït per l’Anton Dilla, casteller i membre de la Junta de Govern de la nostra Entitat, i va comptar amb la presència i les interessantissimes intervencions dels autors del Llibre: En Pere Ferrando, historiador del fet casteller i en Fèlix Josep Cusiné Via membre de la família.

All llarg de gairebé una hora, tots els assistents varem poder gaudir d’uns relats càlids i emotius. Varem descobrir les moltes vivències i complicitats que es varen produir entre la nissaga Cusiné i la nissaga Rabassó, entre 1876 i bona part del S.XX.
I, parlar de complicitats i vivències entre aquestes dues nissagues, evidentment comporta també parlar de moltes complicitats i vivències entre els vilafranquins apassionats pels castells i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ha tingut una presencia gairebé permanent a la vila del Penedès, des del S.XIX.

Crec que es just recomanar la lectura d’aquest llibre si volem conèixer una mica a fons un relat d’aquest període de la història castellera.

Vull ressaltar que va ser emotiva la presència en aquesta presentació d’alguns components i descendents de les diverses branques familiars de la nissaga Rabassó, durant tants anys, insígnia de la Colla Vella.

Afegeixo una reflexió personal. Al rerefons d’aquest llibre i d’aquesta presentació feta al local de la Colla Vella, hi trobem tot un ventall de valors: la amistat, la complicitat, l’ajuda, el respecte, la noblesa en la lluita i la rivalitat castellera, etc. Aquests son valors sincers i permanents. Valors que van teixint una relació entre famílies, entre ciutats i entre castellers i aficionats de Vilafranca del Penedès i de Valls. Valors que fan que una bona part de la història de la nostra Colla s’hagi escrit a Vilafranca. Valors que han ajudat a néixer i créixer una Colla que en aquests moments sobresurt.

I tot basat en una presència i una vocació també permanent de la Colla Vella dels Xiquets de Valls per oferir sempre el millor que ha pogut als aficionats i a la ciutat de Vilafranca. Si!!!. Permanent, des del S.XIX fins als nostres dies. La cita anual de Sant Felix, - i parlo també per experiència personal- es tinguda entre les mes importants i les mes emotives a l’imaginari dels castellers de la Colla Vella.
Quan penso en Sant Fèlix no em venen al cap ni els rànquings, ni les puntuacions, ni el Concurs, ni penso en si la temporada anterior la Colla Vella ha fet mes o menys castells molt grossos. No es una “diada” més. Es la història. Es el respecte, es la complicitat, es la implicació en aquesta Festa Major. Aquests valors no son ni transitoris ni temporals.
I....això no es nostàlgia: es realitat i present.